Zeebaars in zoutkorst op de braai

 

Wat heb je nodig?

1 zeebaars
1 kilo zeezout
2 eiwitten
2 el. hele zwarte peperkorrels
2 el. venkelzaad
2 el. korianderzaad
paar takjes verse tijm
1 biologische citroenen
bosje dille
500 gr. krieltjes in de schil
1 venkel
sap en geraspte schil van 1 sinaasappel
olijfolie
versgemalen zwarte peper
zout

 

 

Wat moet je doen?

Steek de braai aan.
Knip de rugvin van de vis, spoel hem schoon onder de kraan en dep droog.

Kneus in een vijzel: 1 el. venkelzaad, 1 el. korianderzaad en ca. 10 zwarte peperkorrels.
Rasp de schil van 1 citroen en kruid de vis van binnen met de rub, citroenceste en takjes verse tijm.
Meng de rest van de droge kruiden door het zeezout, met de geraspte schil van de tweede citroen.
Doe 2 eiwitten bij het gekruide zout en meng goed door elkaar.
Maak een bodempje van ca. 1 cm. aan zout op een gietijzeren bakplaat.
Leg de vis erop en ‘pak hem helemaal in’ met het zout (druk goed aan).
Zorg dat het barbecuerooster vlak boven gloeiende kooltjes ligt en schuif hier de bakplaat op, zodat de vis aan de onderkant gaart. (ca. 7 minuten).
Plaats de gietijzeren bakplaat met de vis daarna in de aslade om verder te garen. (op een braai is 10 minuten voldoende in verband met de hoge temperatuur.
Gaar, op een ‘gewone’ bbq de vis in ca. 25 minuten, indirect op 200/220 graden)

Giet wat olijfolie over de krieltjes, bestrooi met peper en zout en gril ze goudbruin in ca. 6 minuten op het barbecuerooster direct boven de kolen.
Maak een bakje van aluminiumfolie en leg hier de krieltjes op.
Snijd de geraspte citroen in plakjes en stop deze tussen de krieltjes, met wat takjes dille erbij.
Giet er nog wat olijolie over, vouw het pakketje dicht en laat gaarstomen op het rooster (op een niet te hete plaats).

Snijd de venkel in plakken, begiet met wat olijfolie en gril deze ca. 2 minuten rechtstreeks boven de kolen.
Haal de venkel eraf en maak op smaak met wat gemalen zwarte peper, sinaasappelceste en -sap en een beetje dille.

Haal de vis uit de braai en verwijder voorzichtig de zoutkorst. Maak de zeebaars nog extra lekker met wat gemalen zwarte peper en citroensap en serveer met de citroenkrieltjes en de gegrilde venkel.

“Ik zeg: maken die hap!”

Ralph de Kok

www.ralphdekok.nl

www.barbecuepaleis.nl

Printvesie van dit recept

Zeebaars in zoutkorst