Pulled Short ribs van de Zuid-Afrikaanse Braai (met ‘salsa’ van De Kok sr)

 

Wat heb je nodig?

Een stuk van 3 runderribben
1 wortel
½  (of hele) prei
1 stengel bleekselderij
2 á 3 laurierblaadjes
1 á 2 sjalotjes
runderbouillon (bv op basis van ½ ltr water/1 bouillonblokje: iig genoeg om de ribben ‘onder te laten staan’)
verse bladpeterselie

Voor de ‘salsa’:
1 potje cornichons (kleine zoetzure augurkjes)
1 ½ el. maggi
1 volle el. mosterd (Ralph gebruikt Dyon,maar gebruik gewoon welke je lekker vindt)

Voor de ‘jus’:
1 sjalotje
1 teentje knoflook
ca. 200 ml. jus de veau (kalfsjus of fond)
1 volle tl. tomatenpuree
2 el. bruine suiker
3 el. ketchup
scheutje Worcestershiresaus
versgemalen zwarte peper
zout

 

Wat moet je doen?

Snijd het overtollige vet aan de bovenkant van je runderribben af.
Snijd de groente in stukken en verhit een grote Dutch Oven met wat olijfolie.
Bak hierin de groente even aan en doe vervolgens de bouillon, de laurierblaadjes en de shortribs erbij en laat dit ca. 3 uur heel zachtjes pruttelen.

Voor de ‘salsa’:
Snijd de augurkjes in kleine stukjes (ca. 5 volle el.)  en meng hier de mosterd en maggi doorheen.
Zet apart.

Voor de ‘aflakjus’:
Snijd het sjalotje en de knoflook fijn en zet, met de tomatenpuree erbij, even aan in een hete skillet met wat olijfolie.
Blus af met ca. 100 ml.  ‘jus de veau’ en laat iets inkoken tot een lekkere saus.
Zeef de jus en doe het vocht terug in de warme skillet. Voeg er de rest van je jus de veau aan toe en laat hierin de bruine suiker oplossen.
Roer de ketchup en een paar druppels worcestershire-dinges-saus door en breng op smaak met wat peper en zout.
Zet apart en warm, indien nodig voor gebruik, weer even op.

Haal na 2 ½ á 3 uur de ribs uit de Dutch Oven gaar verder op je braai (of barbecue) op ‘indirecte’ wijze.
Draai je vlees na ca. 1 uur om en gaar door tot de ribben aan alle kanten gebruind zijn en de kerntemperatuur ca. 95 gr. is.
Lak, tijden het laatste uur garen,  je ribben aan alle zijden met de  barbecue-jus/saus.

Serveren:
Snijd het vlees van de botten en verdeel in kleinere stukjes. Meng of verdeel er de salsa door (of overheen) en garneer met wat fijngehakte bladpeterselie.

Ook koud, de dag erna, bokke-lekker!

“Ik zeg: maken die hap!”

 

Ralph de Kok

www.barbecuepaleis.nl

www.ralphdekok.nl

Printvesie van dit recept

Pulled Short Ribs