Coquilles met rozemarijnrook

Wat heb je nodig?

Een  glas (coctail-, wijn-of bv cognacglas) of iets dergelijks, waar je het gerecht in kunt serveren.
Een schoteltje, groot genoeg om glas ‘af te kunnen sluiten’ (zie het YouTube-filmpje)

Coquilles (ca. 3 st. pp)
takjes rozemarijn
75 gr. boter
appels (met mooi rode schil) (ca. ½ pp)
witlofstronkjes (ca. ½  pp)
poedersuiker
fleur de sel
vers gemalen zwarte peper
citroensap
plakjes serranoham
bakje zeekraal

Wat moet je doen?

Verhit een barbecue tot heet.

Haal de coquilles, als je verse hebt, uit de schelp.
Smelt de boter in een skillet op het rooster van je barbecue.
Hak wat naaldjes van de rozemarijn (ca. 1 el.)  heel fijn en doe in de boter, met een flinke mespunt fleur de sel en wat zwarte peper.
Bestrijk met een kwastje de coquilles ruim met de rozemarijnboter en zet de schelpdieren in de koelkast. (Bewaar de boter: deze heb je later nog nodig!)
Leg hele takjes rozemarijn (1 pp) tussen 2 velletjes keukenrolpapier, droog deze in de magnetron. (ca. 3 minuten) en leg apart.
Was de appel en snijd in dunne reepjes. (besprenkel meteen met citroensap om verkleuren tegen te gaan).
Halveer de witlof en haal de mooiste buitenste bladeren eraf. Verhit een skillet met wat olijfolie
Bestrooi de witlof met poedersuiker en bak ze in de pan tot ze aan beide zijden mooi goudbruin gekaramellisseerd en zacht zijn.
Snijd de gegrilde witlof dan klein en zet apart.
Bestrooi de ham met wat fleur de sel, gril de plakjes even aan en laat op keukenpapier afkoelen.

Leg op het schoteltje wat appelreepjes en daarboven op een mooi rauw witlofblad.
Vul het blad met de gegrilde witlof, leg hier weer een paar reepjes appel op en steek er stukjes
serranoham tussen.
Gril de coquilles op het laatste moment op de barbecue (ca. 3 ½ minuut per kant) en verwarm de rozemarijnboter tot ze weer vloeibaar is. Verwarm hierin even wat zeekraal en doe ca. 2 el. in het glas.
Leg de gegrilde coquilles hierop en steek een takje gedroogde rozemarijn in de fik.
Leg dit brandend in het glas en ‘doof’ het door het dekseltje met witlof/appelsalade erop te leggen.

“Ik zeg: maken die hap!

Ralph de Kok

www.ralphdekok.nl

www.barbecuepaleis.nl

Printvesie van dit recept

Gegrilde coquilles met rozemarijnrook